ارتقاء تعامل والدین و فرزندان با استفاده از آموزش روش های نوین فرزندپروری

مؤلفان:

  • دکتر محسن شکوهی یکتا
  • سعيد اکبري زردخانه
  • اکرم پرند
  • فاطمه پوران

 محل ارائه:

  • سمینار سراسری آموزش و سلامت کودکان پیش از دبستان- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، 26 و 27 اردیبهشت 1390

چکیده:

مقدمه: خانواده اولین و مهم ترین نظام ارتباطی برای کودکان به شمار می رود و استفاده از شیوه های مناسب حل مسئله در این محیط می تواند تاثیر قابل توجهی بر رشد روانی و اجتماعی کودکان داشته باشد.

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش حل مسئله به والدین بر شیوه های تربیتی و تعاملی آنها با فرزندان شان انجام شده است.

روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک‌گروهی است. گروه نمونه شامل 28 نفر از مادران دانش آموزان پیش دبستانی و دبستانی مدارس غیر انتفاعی شهر تهران بوده است که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده بودند.

مادران در کارگاه های آموزش تربیت فرزندان با روش حل مسئله شرکت کردند که هفته ای یک بار در 9 جلسه 2 ساعته برگزار شدند. قبل از شروع و بعد از اتمام هر کارگاه، والدین پرسش نامه روش های تربیتی والدین و سیاهه رابطه والد- کودک را تکمیل کردند.

یافته ها: یافته های حاصل از تحلیل اندازه گیری های مکرر نشان داد شرکت در کارگاه آموزش روش تربیتی مبتنی بر حل-مسئله به افزایش میانگین روش تعامل براساس حل مساله و کاهش میانگین روش تنبیه و توبیخ در پرسشنامه روش های تربیتی والدین منجر شده است. داده های حاصل از سیاهه رابطه والد- کودک نیز نشانگر افزایش میانگین ایجاد محدودیت می باشد.

نتیجه گیری: آموزش مهارت حل مسئله به والدین می تواند باعث افزایش به کارگیری سبک تربیتی مبتنی بر حل مسئله و کنترل کودکان توسط والدین از طریق ایجاد قانون مندی در خانواده شود.